Het Karakter

De Ierse Setters zijn energiek, intelligent, hartelijk, en vol met energie. Zij hebben geen waak instincten, gaan makkelijk om met andere dieren, en zijn goed met kinderen. De Ierse Setter is alert maar toch gevoelig. Dit ras kan enthousiast en temperamentvol zijn, terwijl anderen wat meer gereserveerd zijn.

Het is een zeer lief en impulsief ras. Soms zijn ze moeilijk om te trainen, waarschijnlijk door hun onafhankelijke geest, maar met vaste striktheid en veel oefenen, is de Ierse setter een vreugd om te bezitten. De Ierse Setters zijn uiterst vlug, met een uitstekend reukvermogen en zijn sterk op elk terrein en in elk klimaat.

De Ierse Setter wordt ook gebruikt voor de jacht. Voedt de Ierse setter strikt op en begin daarmee al op een vroege leeftijd om ontwikkeling van slechte gewoonten te verhinderen. De Ierse Setter is goed zindelijk te maken.  Zowel de jacht- als de showlijnen zijn prima huisdieren, al zijn de jachtlijnen over het algemeen iets kleiner met een kortere vacht en een grotere behoefte aan activiteiten.