De geschiedenis

Het land van herkomst van de Ierse Setter is natuurlijk Ierland, een prachtig land dat naast het schitterende Ierse paard ook een flink aantal hondenrassen heeft voorgebracht. Hondenrassen die tot de mooiste en zuiverste mogen worden gerekend.
Die Ieren jaagden graag en door de ligging van het land kon de Ierse Setter zich ontwikkelen tot een prachtige en goede jachthond.
Vanaf het begin kwamen er al twee kleursoorten voor, de rode en de rood-wit gevlekte Ierse setter. De rode kwam vooral voor in het noorden van Ierland en de rood-wit gevlekte meer in het zuiden en het westen.

Een van de oudst bekende foklijnen van de rode Ierse setter is de lijn met Lord de Freyne als eigenaar(1793).
In Nederland begon de geschiedenis van de Ierse setter in 1885 met het eerst bekende nest van de reu Mate. In de loop van de jaren heeft de Nederlandse fokkerij een belangrijk stempel op de Ierse setter gedrukt en is de kwaliteit van de Ierse setter werkelijk hoog en wij kunnen op het hoogste niveau meedraaien.

Tegenwoordig worden de Ierse setters niet vaak meer gebruikt voor de jacht. De Ier betrekt een uitgestrekte wijdte als jachtterrein en veel grote jachtvelden heeft Nederland niet meer. Goed om te weten is dat de huidige Ierse Setters nog steeds veel goede jachtinstincten bezit.